Miért fontos a konverzió mérése?

A hatékony hirdetéskezeléshez nélkülözhetetlen a pontos mérés. A termékek vagy szolgáltatások értékesítését célzó weboldalak esetében kritikus fontosságú, hogy az üzemeltetők teljes körűen megértsék az oldal teljesítményét és annak vásárlásra ösztönző képességét. Az ilyen jellegű információkat gyakran a látogatók viselkedéséből és tevékenységeiből származó adatok gyűjtése biztosítja. Az adatokat pedig általában két alapvető módon lehet gyűjteni és tárolni:

  1. Kliensoldali mérés: A kliensoldali mérés során a konverziós eseményeket és egyéb fontos adatokat közvetlenül a felhasználó böngészőjében rögzítik és tárolják. Ehhez gyakran használnak követőkódot vagy követőelemeket, például a Google Analytics követőkódját, amely lehetővé teszi az oldal látogatóinak tevékenységének nyomon követését. Bár ez a módszer egyszerű és könnyen telepíthető, de érzékeny lehet a felhasználói adatvédelmi beállításokra és eszközökre, valamint nem mindig biztosítja a teljes körű adatokat.

  2. Szerveroldali mérés: A szerveroldali mérés során a konverziós eseményeket közvetlenül a webhely szerverén rögzítik és tárolják. Ez azt jelenti, hogy az adatokat nem a felhasználó böngészőjében, hanem a webhely háttérben található szerveren tárolják. Ennek előnye, hogy megbízhatóbb és kevésbé érzékeny a felhasználói böngésző beállításaira. A szerveroldali mérés általában fejlettebb technikai ismereteket igényel, de lehetővé teszi a teljes körű adatok gyűjtését és elemzését, valamint nagyobb adatvédelmet biztosít.

Mi is a szerver oldali konverzió mérés?

A szerveroldali konverzió mérés egy olyan technikai megközelítés, amelyben a konverziók rögzítése és mérése közvetlenül a szerveren történik, anélkül, hogy a felhasználói böngészőbe lenne beágyazva bármilyen kód vagy követőelem. Ez a módszer megbízhatóbb és kevésbé sebezhető az adatok manipulációjára, mivel a konverziós adatokat közvetlenül a szerveren tárolják és kezelik.

A szerveroldali konverzió mérés előnyei közé tartozik:

  1. Pontosabb adatok: Mivel a konverziós események közvetlenül a szerveren rögzülnek, nincs szükség a felhasználói böngészőre vagy kliens oldali kódokra, így az adatok pontossága nő.

  2. Adatvédelem: A szerveroldali mérés lehetővé teszi a konverziós adatok kezelését a felhasználói adatokkal való közvetlen érintkezés nélkül, ami növeli az adatvédelmet és csökkenti az adatbiztonsági kockázatokat.

  3. Kevésbé érzékeny a felhasználói műveletekre: Mivel a konverziós eseményeket a szerver oldalán regisztrálják, kevésbé érzékenyek a felhasználói műveletekre, például a JavaScript letiltására vagy a böngészőben lévő kiterjesztések blokkolására.

A szerveroldali konverzió mérés létrehozása általában fejlettebb technikai ismereteket igényel, és szorosabb integrációt jelent a webhely szerver oldali infrastruktúrájával. Ehhez általában API-kat vagy egyéb programozási interfészeket használnak az adatok fogadására és kezelésére a webhely szerverén.

Ez a megközelítés különösen hasznos lehet olyan esetekben, amikor a konverziók különböző eszközökről vagy platformokról érkeznek, és azokat központilag kell kezelni és monitorozni. A szerveroldali konverzió mérés lehetővé teszi az összetettebb konverziós útvonalak követését és az adatok egységesítését egy központi helyen.

A szerver oldali konverziómérés előnyei

A szerveroldali konverziómérésnek számos előnye van, amelyek közül néhány kiemelkedő:

  1. Pontosabb adatok: A szerveroldali konverziómérés során a konverziós eseményeket közvetlenül a szerveren rögzítik és tárolják, anélkül, hogy a felhasználói böngészőbe lennének beágyazva bármilyen kód vagy követőelem. Ennek eredményeként az adatok pontosabbak és megbízhatóbbak lehetnek, mivel nem függenek a felhasználói böngésző beállításaitól vagy tevékenységétől.

  2. Adatvédelem: A szerveroldali mérés általában kevésbé érzékeny a felhasználói adatvédelmi beállításokra és eszközökre, mivel nem követeli meg a felhasználó böngészőjében történő adatgyűjtést. Ez növeli az adatvédelmet és csökkenti az adatbiztonsági kockázatokat.

  3. Kevésbé érzékeny a felhasználói műveletekre: Mivel a konverziós eseményeket a szerveren regisztrálják, kevésbé érzékenyek a felhasználói műveletekre, például a JavaScript letiltására vagy a böngészőben lévő kiterjesztések blokkolására. Ez lehetővé teszi az adatok megbízható rögzítését, függetlenül a felhasználói környezettől.

  4. Nagyobb adatintegritás: Mivel a konverziós adatok közvetlenül a szerveren tárolódnak, nagyobb adatintegritást és biztonságot lehet biztosítani. Ez azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy az adatok manipulációjára vagy hamisítására kerül sor, ami fontos a megbízható és pontos adatelemzéshez.

  5. Egyszerűbb hibaelhárítás: Ha probléma merül fel a konverziómérés során, a szerveroldali megközelítés általában könnyebben hibaelhárítható, mivel az összes folyamat a szerveren történik. Ez lehetővé teszi az gyorsabb és hatékonyabb problémamegoldást, ami fontos az üzleti folyamatok zavartalan működéséhez.

Konkrét előnyök

Sütik nélkül is pontos adatokat szolgáltat

Reklámblokkolók nem befolyásolják az eredményt

Egyedi webáruházak esetében is megvalósítható

Speciális események mérése, pl. kapcsolatfelvétel

Alacsonyabb reklámköltségek

Ezek az előnyök teszik a szerveroldali konverziómérést vonzóvá sok vállalat és szervezet számára, különösen azok számára, akik kiemelten fontosnak tartják az adatbiztonságot és az adatok megbízhatóságát.